Leidse Sferen

Wat is er typisch aan de stad Leiden? Het eerste wat bij me opkomt, is de knusse, vredige sfeer die er het hele jaar heerst. Het ritme van de stad loopt synchroon met het water dat zachtjes door de grachten stroomt, met de rustige draaibewegingen van de negen Leidse molens.
Eenmaal per jaar vindt er echter een omslag plaats. Alle schattige gebouwen worden dan overstegen door flitsende kermisattracties, en zowel de stoep als de weg wordt in beslag genomen door een grote stoet feestgangers.
Ik heb dit jaar zowel de opbouw van het Leids Ontzet als het festijn zelf voor de derde keer bijgewoond. De dag waarop de bevrijding van de Spanjaarden wordt gevierd, die in 1574 plaatsvond.

Toen ik de vorige week door het Rapenburg liep, keek ik recht tegen de stilstaande, net opgebouwde attracties aan. Nooit gedacht dat die hier allemaal zouden passen…

Op het moment dat ik het Kort Rapenburg 12A passeerde, werd mijn blik gevangen door een grote kat die me door de winkelruit aankeek. Omdat het onmogelijk was om zowel de boekenwinkel als de kat te weerstaan, bevond ik me een paar seconden later binnen. Ik begon hem te aaien, en de ruimte vulde zich met spingeluiden. Verder was het muisstil. Alle straatgeluiden waren naar de achtergrond verdwenen, en slechts gedempte klanken van luidsprekende voorbijgangers bereikten de ruimte.

Op 3 Oktober liep ik hier weer langs, en vond het jammer dat de winkel gesloten was. Ik had door de ruit het festijn even op mute willen bezichtigen, om de Leidse drukte en rust gelijktijdig te ervaren.

img_0293

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: