Flow

Vroeg opstaan en met een volle tas op de UB aflopen. Het eind van het academisch jaar nadert en de laatste loodjes wegen het zwaarst, dus uiteraard neem je als student de nodige maatregelen.
Maar daar zal je het hebben: bij binnenkomst zie je vrienden in het UB café zitten en voor je het weet… Ben je vier uur verder. Je hebt slechts tien minuten naar paragraaf 1.2.2 van je vijfdelige samenvatting gekeken!
Tja, uitstellen is een kunst en zoals veel studenten maar al te goed weten, leidt uitstelgedrag in het uiterste geval tot een hele nacht doorhalen. Ondanks het feit dat niemand enthousiast is over slaapdeprivatie, merk ik toch dat, zowel studiegenoten als ikzelf, in de avonduren efficiënter werken dan overdag.

Hoe dat precies komt, is mijns inziens in één woord samen te vatten: flow, een concept dat in het leven is geroepen door onder andere de Amerikaanse psycholoog Csikszentmihalyi. Let wel, het gaat hier niet om go with the flow (anders blijf je maar in het UB café zitten), maar om een mentale toestand waar je in verkeert, wanneer je volledig opgaat in hetgeen waar je mee bezig bent. Ook is een belangrijk kenmerk van flow het verliezen van tijdsbesef.
Tijdens het uitstellen, merk ik juist dat ik me akelig bewust van ben van m’n mentale zandloper: Hoeveel uren heb ik al verspilt? Hoeveel zijn er nog over totdat ik naar m’n werkgroep vertrek? Hoe lang doe ik over elk hoofdstuk? Oh, is het nu al tijd om te lunchen?
In dat opzicht kan ’s nachts werken de ultieme flow ervaring bieden. Stilte. Donker. Alle prikkels die je er overdag aan zouden herinneren hoe laat precies het is, vallen weg.
Over het algemeen duurt een flow moment 2 à 3,5 uur, maar in mijn eigen ervaring wordt dit ’s nachts verlengd met een uur of twee, met name wanneer het gaat om een interessante bezigheid (een andere voorwaarde voor het ervaren van flow).
In dat opzicht is flow het tegenovergestelde van de uitstelmodus.

Sorry, wat? Of je dan niet gewoon slaap aan het uitstellen bent?

Eh, misschien een leuk onderwerp voor een andere keer, wanneer het niet zo laat is als nu.

GEPUBLICEERD OP 20 JUNI 2018 LEIDSCH DAGBLAD©

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: