Diepgang

Toen ik me tijdens mijn bachelor aan het oriënteren was op mijn toekomstmogelijkheden, las ik in de krant een artikel over een Frans docente die klaagde over het feit dat ze jarenlang Franse literatuur had gestudeerd om vervolgens basale elementen van de taal te onderwijzen (‘rijtjes stampen met de brugklas’). Ah, sneu?

Jaren nadat ik dit artikel had gelezen, was ik zelf zo’n simpele les aan het voorbereiden. We gingen het hebben over de bekende vraag ‘comment ça va?’.

Terwijl ik een paar dagen later tijdens de les rondkeek in mijn mp1 klas (de eerstejaars van de internationale afdeling) bedacht ik hoe blij ik was dat het artikel me er niet van weerhouden had om het onderwijs in te gaan. De leerlingen keken en luisterden aandachtig naar een sprookje over een prins die alles heeft wat hij begeerde, totdat hij op een dag gevangen werd genomen en zijn bezittingen verloor. Toen hij wilde beginnen aan het laatste beetje voedsel dat hij had liggen, werd ook dat meegenomen door een hongerig hondje dat toevallig langsliep. Tot iedereens verbazing begon de prins te lachen over de ironie van de situatie. Het verhaal had een vrolijk einde.

Na afloop bespraken we de vraag ‘Comment ça va avec le prince?’ en filosofeerden we of het goed (bien) kan gaan met iemand, wanneer alles in zijn of haar leven fout (mal) gaat. Ik hoorde de leukste verhalen en inzichten voorbijkomen. De mp1 leerlingen – van groep 8 leeftijd – kwamen met persoonlijke voorbeelden uit hun leven (‘mijn zusje wordt altijd heel boos wanneer iets fout gaat, dan gaat het de hele dag slecht met haar!’), terwijl de iets oudere leerlingen, rond de dertien, abstractere antwoorden gaven.

We houden zo van literatuur omdat het ons fundamentele inzichten biedt over het menselijk bestaan. Maar die teksten zijn ‘gewoon’ geschreven door mensen die op de juiste manier naar de wereld om zich heen wisten te kijken. Als taaldocent op school heb je bij uitstek de mogelijkheid om mooie inzichten op te doen; we boffen dat we vaak zelf kunnen kiezen aan de hand van welk onderwerp we talige concepten over brengen. Zelf ben ik steeds vaker psychologische onderwerpen in mijn lessen gaan verwerken. Wanneer ik zie hoe op die manier zelfs een basale vraag als ‘comment ça va?’, aanleiding wordt voor een les met diepgang, wil ik er alleen maar mee door gaan.

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: